Agenda & tickets

Het Leven, een Gebruiksaanwijzing (2013)

Op woensdag 8 mei 2013 ging ‘Het Leven een Gebruiksaanwijzing’ in première. Een project op locatie met een cast van 17 spelers dat drie weken lang speelde op bedrijventerrein De Overkant (het voormalige Storkterrein) bij Dansmakers aan het IJ.

Als een voyeur kijkt het publiek een huiskamer in. Er komt een vrouw de kamer binnen. Dan komt er iemand bij, dan nog één en nog één en nog één totdat de kamer compleet gevuld is. Wonen ze hier? Is het hun eigen huis? Wonen ze met elkaar, of zijn ze alleen? Het is alsof de bewoners van een willekeurige straat zich in deze ene kamer verzameld hebben. Ze proberen uit alle macht hun eigen routine te volgen en raken verward als dat niet meer lukt. De chaos slaat toe, want wat moeten ze nog, als ze hun zekerheden kwijt zijn? Als hun vertrouwde, dagelijkse gang niet meer klopt. Als ze geen ruimte meer krijgen om hun eigen wil te volgen. Wat doen ze dan?

Met ‘Het Leven een Gebruiksaanwijzing’ toont Ahlbom een mini-samenleving op drift, waarin mensen hun uiterste best om het anders te doen, maar daar zelden in slagen.

 • “Ahlbom weet een vervreemdende, ontroerende, grappige en tevens tragische wereld te creëren.”
  Telegraaf ★★★★
 • “een orgie van ruzie, seks en plezier. (…) Grappig, maar de humor in deze knap en strak geregisseerde choreografie blijft subtiel.”
  Het Parool ★★★★
 • “‘…de Alex van Warmerdam van het bewegingstoneel. (…) een buitengewone locatievoorstelling.”
  De Groene Amsterdammer

Credits

 • Concept en regie: Jakop Ahlbom
  Dramaturgie: Judith Wendel
  Spel: Inez Almeida, Raoul Dumas, Luc van Esch, Karlijn Hamer, Judith Hazeleger, Alfred Heppener, Marje Hirvonen, Sofieke de Kater, Judith de Lange, Gwen Langenberg, Jakob Proyer, Thomas van Ouwerkerk, Lotte Rischen, Rocco Vermijs, Lena Visser, Shane Wezenberg, Bas Zemering
  Understudies: Anna Gehlin, Marinke Eijgenraam, Klaus Jürgens
  Vormgeving: Douwe Hibma, Jakop Ahlbom, Remco Gianotten (assistent)

 • Techniek: Yuri Schreuders, Tom Vollebregt, Allard Vonk, Michel van der Weijden, Alfred van der Meulen
  Zakelijke leiding & informatie: Marc Pil
  Boekingen Nederland: Senf Theaterpartners
  Muziekontwerp: Wim Conradi m.m.v. Bauke Moerman
  Kostuumontwerp: Esmée Thomassen, Kyra Wessel (assistent)
  Speciale props en make-up: Rob Hillenbrink

 • Make-up & haarwerk: Nienke Algra
  Lichtontwerp: Yuri Schreuders
  Productie: Sarah Faye van der Ploeg
  Publiciteit: Janko Duinker, Danae Bos
  Educatie: Laura Liefting
  Trailer: Patrick Minks, Jaap Veldhoen
  Scenefotografie: Sanne Peper

 • Met dank aan: Alles voor de Kunsten, Caroline Bleeker, Hans Brouwer, Jan Doense, Productiecollectief/Janneke den Engelsen, Christel Gouweleeuw, Durk Hibma, Anil Jagdewsing, Vito van Lent, Emmalot Morel, Pien Roeland, Monique van Schendelen, Niek Snel, Michiel Slee, David Tim, Tessa Verbei, Roelof Vossebeld, Freek Wieringa, Woedy Woet.

  Financieel mogelijk gemaakt door:Fonds Podiumkunsten en Gemeente Amsterdam