Agenda & tickets

Jakop Ahlbom

Jakop Ahlbom (Zweden, 1971) kwam begin jaren negentig naar Nederland, waar hij de Mime Opleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten volgde. Bij zijn afstuderen in 1998 ontving hij de Top Naeffprijs voor meest veelbelovende student. Zijn choreografisch talent viel op, evenals de poëtische momenten die hij wist te creëren en de bravoure, energie en fysieke kracht die hij bij zijn spelers losmaakte. Inmiddels werkt hij al ruim twee decennia aan een eigen en eigenzinnig oeuvre.

‘Van jongs af aan ben ik gefascineerd door het circus. Ik zag daar acrobaten en illusionisten die magische dingen deden. Ik werd gegrepen door het onmogelijke dat voor mijn ogen opeens mogelijk werd. Het liet me zien dat er andere wetten kunnen gelden: dat je de zwaartekracht kan trotseren, dat je door dimensies en materie heen kan gaan. Dat als je wilt je de wereld op zijn kop kan zetten door simpelweg ondersteboven te gaan hangen in het klimrek.

Met mijn voorstellingen wil ik de fantasie en het speelse stimuleren, het onmogelijke mogelijk maken. Onder de huid kruipen, om de emotionele werelden die daar verborgen liggen te laten zien. Ik wil de mens letterlijk binnenstebuiten keren. Het onderbewuste verbeelden.

Ik houd van kunst in al zijn vormen en uitingen. Kunst kan ons leven en gevoelens op een verrassende manier weerspiegelen. Het laat ons opnieuw kijken naar ons bestaan en de wereld er omheen. Kunst kan de realiteit verbuigen. Met als gevolg dat we door de vervreemdende vorm kunnen lachen en huilen, geconfronteerd, getroost worden. Misschien vooral door de kleine dingen van het leven.

Mijn voorstellingen bestaan vaak in de droom, waar de logica wordt gevormd door het associatieve en het emotionele. Ik wil mijn publiek verleiden om mee te gaan in mijn droomwereld, om zichzelf daar weer terug te vinden. Met de ervaring van het wonder om mens te zijn’.

 

– Jakop Ahlbom