Agenda & tickets

We make people wonder

Visie & missie 

Jakop Ahlbom Company vertelt verhalen die nieuwe perspectieven bieden op onszelf en de wereld om ons heen. We willen begrip en empathie creëren voor dat wat we niet kennen.
Zonder woorden vertellen wij universele verhalen die toegankelijk zijn en aanzetten tot een nieuwe nieuwsgierigheid. We laten ons publiek onbekende werelden betreden door het tonen van een magisch universum, waarin niets is wat het lijkt. Onze omgeving wordt steeds dynamischer en diverser. In die dynamiek voelen wij ons thuis en daarom werken wij op stedelijk, landelijk en internationaal niveau. We werken voortdurend om ons draagvlak en de impact van ons werk te vergroten.
 
In onze steeds groter wordende wereld is er een nieuw soort nieuwsgierigheid nodig: naar de onbekende ander. Als we minder snel oordelen ontstaat er ruimte voor iedereen. Ik wil dat mijn publiek verder kijkt, ook naar binnen, naar dat wat we in onszelf niet kennen. In mijn voorstellingen creëer ik surreële werelden waarin onze onbewuste angsten, driften en verlangens een plek krijgen. Ik verbuig de werkelijkheid en geef ruimte aan de fantasie en de verbeelding. 
 
Jakop Ahlbom 
  • “The particular genius of Ahlbom’s company is for creating filmic effects on stage.”
    The Guardian over Horror
  • “De achteloosheid waarmee het absurde als normaal wordt gepresenteerd en geaccepteerd, is fantastisch.”
    De Volkskrant over Innenschau

Onze plek in de wereld

Als gezelschap staan we midden in de wereld en willen we een rol van betekenis spelen. Daarom hebben we onszelf doelen gesteld om bij te dragen op verschillende gebieden. Dit gaat bijvoorbeeld over het opleiden van de nieuwe theatergeneratie, het aanspreken van een pluriform en divers publiek, en het financieel zelfstandiger worden. Ook willen we onze footprint verkleinen en zo bijdragen aan duurzaamheid op het gebied van milieu en klimaat. Ons doel is om klimaatpositief te worden in de periode van het nieuwe kunstenplan. Om daar te komen beginnen we met duurzame pilots bij de komende producties. 
 
Het grootste deel van onze CO2 uitstoot wordt veroorzaakt door het vervoeren van spullen en mensen. Tegelijkertijd heeft juist de transportsector de afgelopen jaren veel innovatieve oplossingen ontwikkeld om deze uitstoot te minimaliseren.
 
Die oplossingen willen we gaan inzetten in onze pilot duurzaam touren. Concreet gaan we het volgende doen: 
  • Alle vrachtwagens gaan rijden op HVO100.
  • Cast & crew carpoolt met elektrische auto’s.
  • Bij internationaal touren kiezen we voor de trein.
  • Catering tijdens de tour zal vegetarisch zijn.