Agenda & tickets

De Architect (2008)

Rosa, een gepromoveerde fysicus, die sinds haar huwelijk Edith heet en thuis zit, verzorgt al jaren haar tirannieke man Arthur, een gepensioneerd architect. Als er een jong stel naast hen komt wonen, merkt ze dat hun leven verdacht veel op het hare lijkt. De status-quo wankelt. Kan ze nog iets doen om haar eigen leven te redden?

Jakop Ahlbom werkt in deze voorstelling voor het eerst met een toneeltekst. Deze ontstond in nauwe samenwerking met toneelschrijver Marijke Schermer en laat de duistere kanten van de menselijke verhoudingen zien waarin liefde, haat en geweld dicht bij elkaar liggen.

In De Architect creëert Jakop Ahlbom opnieuw een surrealistische wereld en toont hij datgene wat verborgen blijft achter de dikke muren van ons huiselijke bestaan. Is alles daar wel zo veilig als we ons wensen? Ahlbom schept in De Architect parallelle dimensies, waarin de werkelijkheid zoek raakt en niets meer is wat het lijkt.

 • “Wat een talent heeft die Ahlbom om in een eerste toneelregie op zo’n hoog niveau uit te pakken. Een Zweed als hoop van het Nederlands theater.”
  NRC Handelsblad ★★★★
 • “Sterke staaltjes intermenselijke non-communicatie en gekte.”
  De Volkskrant ★★★★
 • “Als een volleerde jongleur goochelt Ahlbom met het onbewuste, de verbeelding, de waarneming en het gevoel voor realiteit.”
  Parool

Credits

 • Concept en regie: Jakop Ahlbom
  Spel: Leny Breederveld, Aat Ceelen, Sandra Mattie, Harpert Michielsen
  Tekst: Marijke Schermer
  Scenografie: Daniël Ament
  Dramaturgie: Jeroen van den Berg

 • Kostuums: Zita Winnubst
  Geluidsdecor: Wim Conradi
  Lichtontwerp: Rob Galdermans
  Techniek: Rob Galdermans, Dirk Houthoff, Bas Standaar/ André Goos
  Props: Benedict Altena, Smids & Hooijboer

 • Kap en grime: Pilo Pilkes
  Decorbouw: Brinkman Decor Zaandam
  Productie en zakelijk leiding: Alles voor de Kunsten; Meeke Beumer, Wilma Kuite, Markell Helmann, Eva Bosgraaf
  Publiciteit: Eva Schneider
  Scènefotografie: Stephan van Hesteren

 • Ontwerp affiche en flyer: Studio Niels Megens
  Fotografie affiche en flyer: Arjan Benning
  met dank aan Golden Palace, Bambie, John Valkering, Robert van der Hoop, De Wereld Draait Door, Schooltuin Gerrit Kalff, NAT Architecten
  Mogelijk gemaakt door: bijdragen van NFPK+, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Norma-fonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Lira Fonds.